Panda’s

Enig idee wat dit voor een beest is?

panda jongFoto Colegota; Wikipedia

Inderdaad een Panda-jong. Maar had u dat ook geweten als de titel van deze blogpost niet ‘Panda’s’ had geheten? Het beestje op de foto is één week oud. De panda –  een verbastering van het Nepalese woord poonya, wat vrij vertaald ‘bamboe-eter’ betekent – staat momenteel in Nederland behoorlijk in de belangstelling en dat kunnen we met een gerust hart als een understatement betitelen. Dat komt omdat er in Ouwehands Dierenpark in Rhenen twee panda’s zijn gearriveerd. Zij zijn gehuurd van China – voor 1 miljoen euro per jaar –  en zullen daar maximaal 15 jaar verblijven. Het is overigens niet de eerste keer dat er panda’s in Nederland te zien zijn. In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek waren in 1987 gedurende een half jaartje ook twee panda’s te bewonderen.

Wij hebben de beesten al eens een keertje in levende lijve gezien. Niet specifiek deze twee panda’s, maar twee soortgenoten in de San Diego  Zoo in 2002. Tijdens een rondreis in het westen van Amerika bezochten we met de kinderen deze dierentuin en sloten toen aan in een lange rij bezoekers die langs het dierenverblijf van de panda’s schuifelden. Veel leven zat er niet in de beesten. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want de panda is een beest dat vooral in de schemering en in de nacht actief is – maar dan is de dierentuin dicht. Overdag  ligt hij meestal te slapen en dan krijg je dus dit te zien.

panda sdEen panda in de dierentuin in San Diego in 2002. Geef hem een afstandsbediening en een flesje bier en het zijn net mannen.

Ongetwijfeld zal de dierentuin in Rhenen ook flinke aantallen bezoekers trekken. Publiciteit genoeg. Over de overdaad aan publiciteit voor deze twee panda’s schreef Youp van ’t Hek vandaag een geestige column in de NRC. Wat de column nog grappiger maakte, was het algoritme op de site van de NRC. Dit algoritme plaatst bij stukken op de site links naar gerelateerde artikelen die je misschien ook interessant vindt. Terwijl Youp zat te klagen over al die aandacht voor de panda’ s moesten we volgens de NRC – ‘Lees ook deze artikelen’ – beslist ook deze twee stukken lezen.

artikelen

p.s. Op de site van Trouw las ik dat één van de redenen dat het Wereldnatuurfonds de panda als logo heeft, is dat het een zwart-wit beest is. Dat scheelt kosten bij het briefpapier. Zwart-wit is goedkoper dan kleur. Ik geloof daar niks van. Volgens mij is dat een broodje panda verhaal.

Een gedachte over “Panda’s”

  1. Pandanieuws trekt altijd veel bekijks, waarom weet ik eigenlijk niet want ze doen zo weinig behalve bamboe eten. Ben benieuwd of dit blogbericht ook meer kijkers krijgt.

Reacties zijn gesloten.