Ooievaars tellen

Dit weekend was er de ooievaarstelling, bedoeld om te kijken hoeveel ooievaars er overwinteren in Nederland. De stichting Stork die deze telling organiseerde meldde op haar site dat de tussenstand 921 gemelde ooievaars was, die waren geteld door 550 melders. Vorig jaar waren er 180 waarnemers die toen 547 ooievaars telden.

Het aantal getelde ooievaars was dus met 68% toegenomen, maar dat zegt nog helemaal niets, want het aantal mensen dat een melding doorgaf was meer dan verdrievoudigd. Dus of er meer of minder ooievaars in Nederland overwinteren kan je nog niet zeggen. Daarvoor moet je eerst de meldingen analyseren.

Het kan best zijn dat sommige ooievaars door meerdere mensen zijn waargenomen en zijn doorgegeven.  Zo zag ik vorige week tijdens het spitsuur deze ooievaar bovenop een lantaarnpaal naast de N447 tussen Leidschendam en Voorschoten zitten. Hij trok zich niks aan van het drukke verkeer.

ooievaarDoor hoeveel mensen zou deze ooievaar zijn opgegeven?

In hun bericht op hun site zegt Stork dan ook terecht nog niet of er wel of niet meer ooievaars overwinteren in Nederland dan vroeger. Zo te lezen houden ze rekening met dubbeltellingen ‘Sommige ooievaars zijn heel vaak gemeld. Dat geldt voor de drie ooievaars in het gebied langs de N414 en ook voor een groep ooievaars in het gebied tussen Wageningen, Rhenen en Veenendaal.’  Het woordje ‘meer’ komt dan ook maar één keer voor in het bericht, namelijk dat er ‘meer melders’ zijn.

ooievaar stork

De stichting trekt nog geen conclusies. Maar zo subtiel zijn sommige media niet. Zie bijvoorbeeld deze koppen van het Parool en Omroep West.

parool

ooievaar west

Enfin, misschien hebben deze media gelijk en zijn er inderdaad meer overwinterende ooievaars, maar eerst maar eens de analyse van de cijfers afwachten. Tot slot, in dat kader is een zin uit het bericht van Stork leuk om te lezen:

En er was een melder die zelfs een baltsende en zingende ooievaar had gezien. En dat is bijzonder voor een stemloze vogel.