Met of zonder geluid

Fox Sports zond gisteren de wedstrijd Borussia Dortmund tegen Bayern München uit. Vanwege de coronacrisis werd deze wedstrijd zonder publiek gespeeld. Ik vind dat wel wat hebben. Het is net alsof je vroeger als klein jongetje op een zondagochtend naar Diepenveen 5 tegen Wesepe 3 zit te kijken. Je hoort alleen de voetballers schreeuwen en het geluid van spelers die tegen een bal trappen.

Maar een hoop mensen vinden het maar niks. Die missen de sfeer in het stadion. Daar zit ook wat in en om die mensen tegemoet te komen, kon je gisteren op Fox Sports de wedstrijd op twee verschillende zenders volgen. Op de ene zender was de wedstrijd te zien en te horen zoals deze zich daadwerkelijk afspeelde, op de andere zender was er stadiongeluid aan toegevoegd. Dat geluid was alleen op tv te horen en niet in het stadion zelf. Je hoefde dus niet bang te zijn dat de scheidsrechter de wedstrijd vanwege dubieuze spreekkoren of zoiets zou staken.

0000000000 geluid(Op het plaatje klikken om bij het twitterbericht te komen waar je de verschillen kan horen.)

Volgen een enquête vond liefst 80% het toevoegen van geluid een goed idee. Ik vind het echter maar niks. Je hoort iets wat er niet is.  Nog even en ze gaan de wedstrijd ook nog beter maken. Met digitale manipulatie gaat dan opeens een schot wat huizenhoog over ging nog maar net over.

Wat mij wel een goed idee lijkt, is dat je kan kiezen uit verschillende soorten commentaar. Dat je een zender hebt waar het normale commentaar wordt uitgezonden, maar dat er ook zenders zijn waar mensen met hulp van stemvormers commentaar met de stem – en in de geest van –  bekende mensen geven. Bijvoorbeeld als Maarten van Rossem (“Wat een zooitje, dit kan na rust echt niet meer.”) of als Donald Trump (“Dat is de beste ingooi die ik ooit heb gezien, geweldige ingooi.’;  “Mini-Messi, wat een loser”).

Die laatste mogelijkheid doet me denken aan de Amerikaanse comédienne Sarah Cooper. Die plaatst filmpjes waarin ze de toespraken van Donald Trump playbackt. Je ziet haar en hoort Trump. Zie hier een voorbeeld.

0000000000 geluid 2

Dan zie je pas – als dat nog nodig was – hoe belachelijk de dingen zijn die Trump zegt. Maar goed, voorlopig geeft Trump gelukkig nog geen commentaar bij voetbalwedstrijden.