Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden is bezig met een klassieke prestatie: het zwemmen van de Elfstedentocht – ik heb overigens nog nooit iemand tijdens een Elfstedentocht zo lang in een wak zien zwemmen. Sommige mensen, zoals Marcel van Roosmalen in zijn NRC-column, vragen zich af of Maarten het alleen voor het goede doel doet (tbv de kankerpatienten) of dat hij ook doet omdat hij verslaafd is aan zwemmen en publiciteit. Mij maakt dat niet uit, als mensen vanwege deze zwemtocht geld geven voor kankeronderzoeken, dan is dat mooi meegenomen.

Maarten lijkt het dit jaar te gaan halen. Vorig jaar moest hij op weg naar Dokkum opgeven.

000 maarten

Beeld van Maarten gemaakt door de kunstenaar Hans Jouta dat geplaatst is bij Burdaard, de plaats waar Maarten in 2018 moest opgeven; foto Ytzen; Wikipedia

Als Maarten het vandaag haalt, dan heeft hij echter volgend jaar wel een probleem. Wat moet hij dan? Gelukkig heeft hij daar al over nagedacht. Ik kan mijn journalistieke bronnen niet prijsgeven, maar ik weet dat Maarten een aantal spectaculaire zwemtochten in gedachten heeft

Zo wil hij in 2020 de 1000 km lange Hoofdstedentocht zwemmen. Die tocht voert van Leeuwarden via de andere elf provinciehoofdsteden naar Amsterdam, de hoofdstad van ons land. Vooral het stuk Arnhem – Maastricht is een lastig stuk, stroomopwaarts de Maas op zwemmen, dat valt niet mee, aldus Maarten. Hij denkt dat hij deze tocht in ongeveer een maand tijd kan voltooien.

In 2021 wil Maarten de 3500 km lange klassieke-hoofdsteden-tocht, Londen –> Parijs –> Rome –> Athene, zwemmen, gevolgd door in 2022 het zwemmen over de 6000 km lange Chinese Muur, mits die met water gevuld kan worden. De Chinezen zijn hier optimistisch over, aldus Maarten.

Ik wens hem in ieder geval vandaag zeker, en ook in de toekomst,veel succes en sterkte toe met zijn zwemtochten.