Laurel en Hardy in Den Haag

Over Stan Laurel en Oliver Hardy doet het verhaal de ronde dat ze ooit voor de grap een keer meededen aan een Laurel en Hardy dubbelgangerswedstrijd. Ze eindigden als zevende. Of het verhaal daadwerkelijk klopt, weet ik niet. Ik las een soortgelijk verhaal  ook een keer over Charly Chaplin.

Maar goed, dit in het achterhoofd houdend, wie van de mensen op onderstaande foto is de echte Stan Laurel? Is dat het rare mannetje rechts op de foto of is het ‘de dunne’ van “de dikke en de dunne” links op de foto? (Even tussen haakjes, ik kwam ooit een keer de omschrijving ‘Stan Laurel met diarree’ in een cryptogram tegen. De oplossing was ‘dunne’.)

00 laurel

Het antwoord op de fotovraag luidt uiteraard geen van beide. Het mannetje rechts op de foto is uw verslaggever. De ‘dunne’ links is een getekende versie. De echte Stan Laurel is al jaren dood. Hij overleed in 1965 op 74-jarige leeftijd. (Stan Laurel: “If any of you cry at my funeral, I’ll never speak to you again!”)  

Als u zich afvraagt waarom uw verslaggever zo raar met zijn hand in zijn haar staat, dat is omdat het een bekend handgebaar van Stan Laurel was. Zie bij voorbeeld het standbeeld van hem in North Shield, de plaats in het noordoosten van Engeland waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht.

00 laurel 4

Foto Dposte46; WIkipedia

De muurafbeelding van Laurel en Hardy in Den Haag is te zien op de Schenkkade. Als u denkt, wat jammer van dat vervelende mannetje rechts op de foto, hierbij een afbeelding zonder hem.

00 laurel 3