Koningsdag

Omdat ik gisteren mijn site omschreef als een “erg educatieve nieuwssite” moet ik natuurlijk ook af en toe echt nieuws publiceren. Daarom vandaag lokaal nieuws in de vorm van een beschrijving van het straatfeest en de vrije markt zoals dat gisteren werd gehouden in het oude gedeelte van onze gemeente.

Ik arriveerde er vrij laat, pas om vier uur ’s middags. Ik had het vermoeden dat dat wat laat was voor de echte koopjes en dat had ik goed gezien. Niks gekocht dus. Wel was er links en rechts nog wel het nodige te verkrijgen. Zo had iemand de markt voor de kleding totaal verkeerd ingeschat. Bij het rek met zijn koopwaar hing een briefje waarop stond dat alles 10 euro kostte. Dat was duidelijk veel te duur. De nul was toen ik er kwam al doorgestreept, maar zelfs voor 1 euro raakte hij zijn handel niet kwijt.

Meer succes hadden de vele hapjes- en bierverkopers. Die deden goede zaken net zoals de man die een verhuurtoilet had laten komen. Ook waren er veel muzikanten aanwezig, althans mensen die iets met een instrument deden. Sommigen stonden te dicht bij elkaar. Zo concurreerde een man met een Spaanse gitaar met een draaiorgel. Kansloze zaak natuurlijk. Even verderop stonden een jongen en meisje – ik schatte ze op een jaar of zestien – bekende popliedjes te spelen. Zij zong en hij begeleidde haar op gitaar. Hij keek met zo’n blije blik naar haar – dat kon niet komen door haar zangkunst  – dat ik vermoedde dat hij hevig verliefd op haar was.

Aan het einde van de straat was een podiumpje waar een aantal 60-plussers liedjes uit de jaren zestig stonden te spelen. Door hun liedjes klonk af en toe een vlaag reggae-muziek afkomstig van een bandje dat een straat verderop aan het spelen was.

Kortom, het was een gezellige boel en als echte journalist zou ik dit verslag nu moeten doen vergezellen van enkele rake sfeerfoto’s, maar doordat ik vergeten was de batterij van het fototoestel op te laden –  “lessons to be learned” – was mijn toestel zo dood als een pier en moet u het doen met dit screenshot van dit zingende echtpaar –  ze werden begeleid door iemand op een klarinet – op een straatfeest in Groningen.

00000 oranje 5

Of ze veel geld hebben opgehaald, weet ik niet, maar het publiek reageerde wel enthousiast.