Koningsdag 2020

Gisteren was het Koningsdag, dit jaar wat anders dan anders. De koning ging niet op bezoek maar bleef thuis. Wel werd hij door zijn familie via een videoconferentie gefeliciteerd. Naast Willem-Alexander, Maxima en hun dochters waren de deelnemers Beatrix, Mabel, Constantijn en Laurentien, en zijn vier neven met hun echtgenotes.

a oranje

Ik vond het wel een leuk idee. Twee zaken trokken mijn aandacht. Allereerst de namen bij de deelnemers. Het zullen de namen zijn waarmee ze waren ingelogd in de videoconferentie. Bij Willem-Alexander en zijn gezin stond linksonder in beeld ‘DKH Koningsdag’. Klinkt typisch naar de naam die een ambtenaar zou verzinnen. DKH zal wel staan voor Dienst Koninklijk Huis.

Dan de overige deelnemers. Bij Beatrix en prins Bernhard – die van het circuit en de huizen; ik bedoel Bernhard, niet Beatrix – stonden alleen hun voornamen. Bij Constantijn en Laurentien stond geen naam, maar de afkorting  ‘OVC’ in beeld. Ik heb er een tijdje over na zitten denken waar dat voor zou kunnen staan. Je hebt een aantal zaken met de afkorting OVC zoals de OV-Chipkaart en wat voetbalclubs plus wat organisaties, maar ik ken geen verband van Prins Christiaan of Laurentien met één van die organisaties. Opeens bedacht ik dat OVC natuurlijk stond voor Oranje Video Conferentie. Gewoon to the point dus.

Mabel had voor de zekerheid haar achternaam er bij gezet, net zoals Anita, de vrouw van  Prins Pieter-Christiaan. Duidelijk is dat Anita het thuis voor het zeggen heeft, want het was haar naam die in beeld stond en niet de zijne. Bij de andere twee prinsen werd reclame gemaakt voor een Apple product.

a oranje 2

De ene beschikte over een ‘MvON Ipad pro’ (die dus vermoedelijk geleend was van het Minister van Onderwijs), de andere maakte gebruik van een gewone ‘Ipad’. Dat zal de arme tak van de familie zijn.  Het was misschien handiger geweest als ze hun naam daar hadden vermeld, want eerlijk gezegd had ik geen flauw idee wie zij waren, maar ik neem aan dat de jarige dat wel wist.

Tot slot viel mij de opstelling van de videoconferentie op. Kijkt u eens naar dit plaatje

videoscherm

De koninklijke familie heeft een laptop op tafel staan en er naast staat een groot scherm. Dat scherm staat echter verkeerd om. Daar kan het gezin dus niet opkijken. Draai dat om zou je zeggen.

Vermoedelijk is dat scherm dus niet voor hen bedoeld. Of  het staat er voor de rest van de aanwezigen of het staat er voor de regisseur van de uitzending die zo de koninklijke familie samen met de mensen in de conferentie in één beeld kan pakken. Ik vermoed dan ook dat er naast de camera nog een tweede groot scherm staat, waar de familie op kan kijken. Ik zie ze tijdens de uitzending namelijk weinig naar de laptop kijken maar meer in de verte.

In eerste instantie dacht ik dat die laptop op tafel dan ook dezelfde rol had als die taart in de reclame van Toptaarten, namelijk om te laten zien wat ze aan het doen zijn. (In die reclame zie je een familie taart eten, terwijl een onaangesneden tweede taart op tafel staat.)

a taart

Maar toen ik nog eens goed keek, zag ik dat de laptop boven op een boek (met de titel Salad) lag, waardoor het scherm waarschijnlijk beter zichtbaar was. Wat schattig. Ze communiceerden waarschijnlijk dus wel via de laptop.

a oranje 3

Tot zover uw onderzoeksjournalist.