Gemiste meteoor

Ik citeer even een berichtje van Nu.nl dat vandaag op de site verscheen onder de kop ‘Heldere vuurbol gezien boven verschillende delen in Nederland’. Het bericht luidde als volgt:

‘Wie donderdagavond op het juiste moment buiten liep en naar boven keek, kon een uitzonderlijk heldere vuurbol in de lucht zien. Waarschijnlijk was het een meteoor, maar dat valt nog niet met absolute zekerheid te zeggen, reageert Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden. Hij is verbonden aan de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Tientallen mensen uit verschillende delen van Nederland meldden aan de werkgroep dat ze de vuurbol hebben gezien.

Meldingen komen onder meer uit Noord-Holland, Groningen, Noord-Brabant en Flevoland. Ook op sociale media lieten veel mensen weten dat ze de ‘vallende ster’ hadden gezien. Meteoren worden vaker waargenomen, maar het is volgens Bettonvil vrij zeldzaam dat in korte tijd zoveel meldingen binnenkomen uit het hele land. Ook in België hebben mensen de bol gezien.

Diverse camera’s waaronder een in Noordwijk hebben de bol vastgelegd op beeld, vertelt de meteorenkenner van de universiteit van Leiden. Dat is niet zo verwonderlijk, want de KNVWS en andere organisaties hebben permanent camera’s op de hemel gericht staan.

Op basis van de eerste informatie schat Bettonvil in dat het een vuurbol van kosmische oorsprong is, oftewel een meteoor. De deskundige zag het fenomeen zelf overigens niet. Hij is in Servië op een conferentie over het waarnemen van meteoren.’

Het gaat natuurlijk om die laatste twee zinnen. Is er een keer een meteoor heel goed te zien in Nederland, dan mist de deskundige hem omdat hij op dat moment in Servië is op een conferentie over – let op – het waarnemen van meteoren. Arme deskundige.

meteoor

Een meteoor in 2005; foto Thomas Grau; wikipedia

De aarde wordt dagelijks getroffen door duizenden stukjes puin. De meeste verbranden in de dampkring, maar heel soms verbrandt een meteoor niet helemaal en belandt dan voor een klein deel op aarde. Meteorieten worden deze overblijfselen van meteoren genoemd. Ze zijn meestal heel klein. In 99% van de gevallen zelfs niet groter dan een kauwgombal. De kans dat je geraakt wordt door zo’n meteoriet is dan ook ongelooflijk klein. Waarschijnlijk is de kans  dat op het moment dat je het winnende staatslot koopt, je tegelijkertijd geraakt wordt door een bliksemschicht groter.

Tot nu toe is er wereldwijd slechts één gedocumenteerd geval van iemand die door een meteoriet is geraakt. Het betrof hier de Amerikaanse Moody Jacobs. Zij lag in 1954 in haar huis in Sylacauga in de staat Alabama op de bank te slapen, toen haar huis werd geraakt door een meteoriet ter grootte van een softbal. De meteoriet ging dwars door het dak, vervolgens door het plafond van de huiskamer en belandde daar op de radio. Vervolgens stuiterde het ding op de bank waar Moody Jacobs lag te slapen. Ze hield er een grote kneuzing in haar zij aan over.

In februari 2013 raakten in de Russische stad Chelyabinsk meer dan 1600 mensen gewond door een meteoor. Maar dat kwam niet doordat ze geraakt werden door restanten van de meteoor maar door de drukgolf die ontstond nadat de meteoor met een luide knal uit elkaar knalde.

In Nederland zijn er volgens de Wikipedia zes meteorieten terug gevonden.

  • 12 juni 1840 – bij Uden – steenmeteoriet (chondriet)
  • 2 juni 1843 – bij Utrecht – steenmeteoriet (chondriet)
  • 27 oktober 1873 – bij Diepenveen – steenmeteoriet (koolstofchondriet)
  • 28 augustus 1925 – bij Ellemeet – steenmeteoriet (Diogeniet achondriet)
  • 7 april 1990 – bij Glanerbrug – steenmeteoriet (chondriet, de Glanerbrug-meteoriet)
  • 11 januari 2017 – bij Broek in Waterland – steenmeteoriet (L6 chondriet)

Overigens dat een vallende ster (lees meteoor) geluk brengt  -‘wanneer je een wens doet bij het zien van een vallende ster, dan komt deze uit’-  is bijgeloof. Daar is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor.