Dubbelgangers

Het schijnt dat iedereen op aarde wel ergens een dubbelganger heeft rondlopen. Nu telt de wereldbevolking zo’n 7,5 miljard mensen, dus dat daar iemand tussen loopt die heel veel op je lijkt is niet zo verwonderlijk. De kans dat je hem bij toeval tegenkomt is echter niet zo groot. Volgens hoogleraar Kansberekening Remco van der Hofstad duurt het volgens dit artikel op de site van de NOS gemiddeld genomen zo’n dertig jaar voordat je hem tegenkomt

0000000 dubbel1

Voor het geval je wilt weten hoe jouw dubbelganger er uit ziet, zijn er enkele mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen. De makkelijkste vind je thuis in de badkamer. Kijk in de spiegel en je ziet hoe je dubbelganger er uit ziet. Een andere mogelijkheid is te zoeken met behulp van de functie ‘Zoeken op Afbeelding’ in Google. Daarbij kun je jouw eigen foto uploaden en zoeken naar een gelijksoortige foto. Als je geluk hebt, dan komt Google met een foto van iemand die heel veel op je lijkt.

Ik heb dat even uitgeprobeerd met een foto van mijzelf. Nu zeggen sommige mensen dat Ivo Niehe op mij lijkt, maar Google kwam niet met de suggestie Ivo Niehe aan. Sterker nog, onder het kopje ‘Visueel vergelijkbare afbeeldingen’ was zelfs niemand te zien die ook maar enigszins op mij leek. Wel kwam Google met een suggestie. ‘Beste gok voor deze afbeelding: man’. Ok, niet echt breaking news.

0000000 gentleman 1Enfin, nog maar een keertje geprobeerd, wederom niks, maar nu kwam Google met een andere suggestie. “‘Beste gok voor deze afbeelding:  elderly man” Wat?  Elderly man? Zijn ze nou helemaal gek geworden. Snel nog een keertje proberen. En ook al kon Google opnieuw geen gelijksoortige foto vinden, de suggestie waarmee ze nu kwamen, beviel me een stuk beter.

0000000 gentleman 2

Ik lijk volgens Google het meest op een gentleman! Maar goed, Google kan dus geen dubbelganger van me vinden. Maar hij bestaat wel, want kijk eens naar deze foto die Marianne afgelopen vrijdag van mij heeft genomen in de tuin van het paleis Het Loo in Apeldoorn.

0000000 tweelingen

(Klik op de foto voor een grotere afbeelding)

Ik sta links, maar die man daar rechts op de foto, zeg eens eerlijk, die lijkt toch sprekend op mij?  Sterker nog, we lijken wel een eeneiige tweeling. Mijn dubbelganger bestaat echt! Hij loopt in Apeldoorn rond. Het duurde 62 jaar voordat ik hem tegen kwam.