De voorpagina van de Volkskrant

Wij zijn al dertig jaar geabonneerd op de Volkskrant. De krant is in die tijd behoorlijk veranderd. Nu is het zo dat je tegenwoordig het nieuws veel eerder op internet leest dan in de krant. De rol van de krant verandert daarmee. Naast het brengen van het nieuws is die tegenwoordig vooral het geven van de achtergronden en het  duiden van het nieuws, plus het doen van onderzoeksjournalistiek. Afgelopen zaterdag liet de Volkskrant weer een nieuwe stap in de ontwikkeling van de krant zien. Kijkt u  even mee naar de voorpagina van de Volkskrant van zaterdag. Valt u iets op?

Volkskrant za

Het nieuws is helemaal  van de voorpagina verdwenen! Er staat niet één nieuwsbericht, artikel of nieuwsfoto op de voorpagina van de krant meer. Alleen een zestal advertenties, een column van Arnon Grunberg en een hoop aankondigingen voor artikelen elders in de krant en in bijlages. De voorpagina is verworden tot een inhoudsopgave van de krant. Tja.

Er hoeft voor mij niet altijd een nieuwsbericht op de voorpagina te staan. Ook een nieuwsfoto, zoals de Volkskrant van vandaag laat zien met een foto van de tegen gehouden Turkse minister, kan volstaan.

Volkskrant ma

Maar een voorpagina zonder een enkel nieuwsbericht of foto, en die alleen als inhoudspagina dient zoals afgelopen zaterdag, dat gaat mij toch nog wat te ver. Maar goed, dat vind ik en dat zal geen nieuws zijn dat de voorpagina haalt.