De stemming

Gisteren wezen stemmen en daardoor in het ziekenhuis beland. Klinkt erger dan het is. Het stembureau bij ons in de wijk was verplaatst van een kerkgebouw naar het ziekenhuis. Ik ben een zwevende kiezer. In de loop van de jaren heb ik wisselend op D66, de PvdA en Groen Links gestemd. Deze keer heb ik op een 50-plusser gestemd. Niet op iemand van de partij 50-plus maar op de 62-jarige Bram van Ojik, de nummer tien van Groen Links. (Aan hem zou ik wel de sleutels van mijn huis durven toe te vertrouwen, bij Jesse Klaver ben ik bang dat hij in mijn afwezigheid een houseparty in mijn huis organiseert.)

Groen Links sprak me deze keer het meeste aan, vooral hun visie en hun voorstellen op het gebied van klimaatbeheersing. Dat is echt iets voor de lange termijn dat veel geld kost maar dat je als echte politicus nu wel voor toekomstige generaties zou moeten doen. Van Trump en Amerika zal het niet komen, dus moeten Europa en China het voortouw nemen. Bij de VVD zit je daarvoor niet goed. Kijk maar eens hoe ze hun standpunt over ‘klimaat’ omschrijven.

vvv klimaat

“….Bij het uitvoeren van de afspraken die we hebben gemaakt, hebben wij oog voor de gevolgen van Nederlanders. Huizenbezitters, automobilisten, boeren en andere ondernemers: iedereen wil graag bijdragen aan het bestrijden van klimaatverandering. Maar iedereen wil ook gewoon zijn of haar leven kunnen blijven leiden.” Tja, als je er zo in staat. Ook opmerkelijk: je kan Nederland duurzamer maken door geld naar de VVD over te maken.

Enfin, de VVD is de grote winnaar van de verkiezingen geworden. Ook al zijn ze een vijfde van hun kiezers kwijt geraakt. Dat de PvdA zo verloren heeft, verbaast me niet. Als je in een kabinet met de VVD gaat zitten en je trapt niet voldoende op de rem bij allerlei bezuinigingen op sociaal gebied en op gebied van de gezondheidszorg, dan moet je niet verbaasd zijn dat je bij de volgende verkiezingen uit de bocht vliegt. Ze reden veel te hard. Komt natuurlijk door die borden van 130 van de VVD. Negen zeteltjes heeft de PvdA nog over. Dat hadden ze denk ik niet zien aankomen toen ze met hun kandidatenlijst van 80 man kwamen aanzetten. (Ook de VVD had 80 kandidaten opgegeven. De andere grote partijen allemaal 50.)

Overigens ik schrijf hierboven 80 man maar daarmee bedoel ik uiteraard 80 mensen. Kijk je namelijk naar de man-vrouw verhouding, dan zie je dat die bij de PvdA vreselijk politiek correct is: 40 mannen om 40 vrouwen. Bij de VVD is die verhouding 52 mannen – 28 vrouwen.  De Partij voor de Dieren was de enige partij met meer vrouwen dan mannen op de lijst, 20 mannen om 30 vrouwen. De mannenbroeders van de SGP hebben geen enkele vrouw op hun lijst staan: dertig mannen. Ik zou bijna zeggen: moge God verhoede dat ze in de regering komen. (De mensen in Urk zullen daar ongetwijfeld anders over denken. Daar stemde 56% van de mensen op de SGP.)

Ik heb ook altijd de neiging om even de namen op de kandidaten-lijsten te bestuderen  – thuis hoor, niet in het stemhokje. Dan zie je dat de VVD wel erg in zette op de zogenaamde “premierbonus” . Zowel op nummer 1 als op nummer 20 stond een Rutte. (Ene Mark Rutte op 1 en ene Arno Rutte op 20.) Ook opmerkelijk: het CDA had zowel de heer De Haan, mevrouw Kip en mevrouw Kuik op hun lijst staan (sorry flauw). En nu we het toch over dieren hebben, de Partij voor de Dieren had de meeste bekende Nederlanders als lijstduwers. Ik zag behalve Georgina Verbaan en Babette van Veen ook een hoop schrijvers, zoals AFT van de Heijden, Charlotte Mutsaers, Jan Siebeling en Maarten Biesheuvel (en of nummer 46 van hun lijst Annemiek Schrijver ook een schrijver is, weet ik niet).

Anyway, Nederland is weer een stukje verder naar rechts op geschoven. De PVV heeft er vijf zetels bij, het rechtse clubje van Thierry Baudet is met twee zetels in de kamer gekomen en de PvdA, Groen Links en de SP hebben samen nu minder zetels dan de PvdA de vorige keer in zijn eentje had. Ik had het liever anders gezien, maar we zullen het er mee moeten doen. Nederland heeft democratisch gekozen.

vvd 1970

Hans Wiegel en Haya van Someren van de VVD vieren een procentje winst tijdens een verkiezingsavond in 1970; foto Rob Mieremet Nationaal Archief.

P.S. Dionne Sax, gisterenavond ook al niet zo gelukkig met het presenteren van de exitpolls, gaf vanochtend in het acht-uur-journaal een prognose “gebaseerd op 95% van de getelde stemmen”. Waarom geen prognose op basis van 100% van de getelde stemmen?