De bouw van een bruggetje

Heeft u enig idee wat u hier ziet?

gg brugfoto © Frank Schulenburg / CC BY-SA 3.0

Het is de bovenkant van de Golden Gate brug bij San Francisco. De brug ligt grotendeels verstopt in de laaghangende bewolking, u mag het ook mist noemen.

Recent zag ik op tv een programma over de bouw van de brug en ik heb het programma dan ook met aandacht zitten bekijken. Wij kennen de brug namelijk een beetje – hum, hum.  Wij zijn in de loop  van de tijd tijdens vakanties in Amerika een aantal keer over de Golden Gate brug gereden – de stad in moet je tot betalen, de stad uit niet; ze zijn je liever kwijt dan rijk. Ook zijn we er een keertje met beide dochters over heen gefietst.

gg00De Golden Gate brug in 2015 gezien vanaf de noordkant met op de achtergrond San Francisco. Die dag was er geen wolkje aan de lucht en hadden we een vrij uitzicht op de brug

De laatste keer dat we de brug bekeken, was tijdens onze vakantie van 2017. We bekeken de brug toen vanaf Baker Beach, een strandje aan de zuidkant.  Helaas lag de brug die dag weer eens in de mist en van onderaf gezien is het dan maar een grauw gezicht.

gg0(Als u zich afvraagt waar de toppen van de twee torens zijn gebleven, gewoon even naar de bovenste foto kijken.)

Als de brug in de mist ligt, is het er ook gelijk een stuk kouder. Mark Twain schijnt ooit eens gezegd te hebben: “De koudste winter die ik in mijn hele leven meemaakte, was een zomer in San Francisco”. (Oké, die uitspraak schijnt hij daadwerkelijk nooit gezegd te hebben, maar ‘never ruin a good story with facts’.)

Tijdens diezelfde vakantie in 2017 bekeken we  de brug ook van onderen.

gg2

gg1

En hier fietsen we met de dochters in 2008 over de brug

gg4

gg6Alcatraz in 2008 gezien vanaf de brug. Ook die dag was het er mistig.

Het oorspronkelijk plan voor de brug stamt uit 1917, maar met de bouw van de brug werd pas in 1933 begonnen. Niet alleen was er een probleem om de brug gefinancierd te krijgen maar ook hadden de eigenaren van de veerdienst die de veerponten tussen de zuid- en noordzijde van de bay exploiteerden grote bezwaren tegen de komst van de brug.

gg 1917De ingang van de baai in 1917  zonder de brug

gg11Begin van de bouw; foto Library of congress

gg8En al weer een stapje verder; foto Library of congress

Tijdens de bouw vielen 30 arbeiders van de brug af. Negentien belandden in een vangnet dat onder de brug was gespannen en overleefden hun val; elf werkers overleefden hun val echter niet, waaronder tien mannen die op 17 februari 1937 op een platform stonden dat opeens afbrak. Het tiental belandde samen met het platform in het vangnet. Dat kon het gewicht echter niet hebben en scheurde kapot, waarop de mannen verder omlaag hun dood tegemoet vielen.

gg lifeLife Magazine van 1 maart 1937

Op 27 mei 1937 werd de brug officieel geopend en reden de eerste auto’s en motoren over de brug.

gg oppenionge

Nu wil het toeval,  hoewel, toeval; alles in het leven is toevallig – als mijn voetbalclubje Go Ahead Eagles bijvoorbeeld scoort, dan is het altijd toeval – maar goed, het toeval wil dus dat ik in 2004 een ooggetuige van de bouw van de brug heb gesproken. Het was een Amerikaan die toen 88 jaar oud was, maar tijdens de bouw van de brug 17 jaar was. Ik citeer ons reisverslag van 2004. We verbleven toen in Yosemite National Park in Californië

“Terwijl wij bij het Housekeeping Camp op de shuttlebus zitten te wachten, komt er een grote Amerikaanse familie aanlopen. De oudste man van het gezelschap gaat naast Martin op het bankje zitten en begint een gesprek. Je raakt overigens altijd heel snel en gemakkelijk met Amerikanen in gesprek. Als Martin vertelt dat we op vakantie zijn, vraagt de man wat we al gezien hebben van Californië.

Als hij hoort dat we in San Francisco begonnen zijn, wordt hij enthousiast. Daar is hij geboren en getogen. Hij heeft er zijn hele leven lang al gewoond. Het tramritje vanaf Powell Street naar Fisherman’s Warf deed hij vroeger dagelijks. Hij was namelijk leraar op een school die halverwege de rit lag. Voor de school sprong hij altijd van de rijdende tram af. Nu op zijn leeftijd, hij blijkt al 88 te zijn (“but my wife is 90!” ) kon hij dat uiteraard niet meer.

Hij had ook nog de Golden Gate brug gebouwd zien worden. Eerst waren er touwen over de baai gespannen en vervolgens werd de brug gebouwd. Het had wel een paar jaar geduurd voordat hij klaar was. (Thuis hebben we het opgezocht. Er werd met de bouw in 1933 begonnen en in 1937 was hij klaar.)

De laatste tien jaar gingen ze elke zomer een week met de hele familie naar Yosemite en kampeerden dan in het Housekeeping Camp. Hij zelf was al in 1935 voor het eerst in Yosemite geweest. Of een hotelkamer dan gezien zijn leeftijd nu niet wat comfortabeler was? Ja dat wel, maar ze waren geen “rich family” en bovendien het kamperen ging nog heel goed.

Hij en zijn familie waren nu op weg naar het avond-rangerpraatje bij Camp Curry. Moesten wij ook gaan doen. Dat was heel leuk. Vanavond ging het over de Firefall. Vroeger lieten ze van Glacier Point (dat pal boven Camp Curry ligt) ’s avonds als het donker was gloeiend hete kolen omlaag vallen waardoor het net leek alsof er een rood gekleurde waterval de vallei in viel. In de jaren tachtig werd het beleid echter anders en besloot men om met deze kunstmatige attractie te stoppen. Hij had het in het verleden echter heel vaak gezien, dus voor hem was de lezing wel een stukje nostalgie.”

Dat was in 2004, zeventien jaar geleden dus. Hij was toen 88 jaar oud (en zijn vrouw 90 jaar). Als ze nu nog leven, dan zouden ze respectievelijk 105 jaar en 107 jaar oud zijn. De kans dat ze nu nog allebei zouden leven, lijkt mij helaas echter niet zo groot, maar je weet het nooit. Toch nog maar eens weer naar Yosemite National Park en kijken of ik op het bankje bij de shuttlebusstop bij House Keeping Camp deze ooggetuige van de bouw van de Golden Gate brug terug kan vinden.