Opmerkelijke borden (9)

In Nederland staan een hoop  informatieborden langs de wegen. Om dat een beetje te uniformeren zijn er symbolen en pictogrammen afgesproken. Deze symbolen en pictogrammen worden veelal gebruikt voor het aanduiden van lokale en ‘toeristisch-recreatieve objecten’ en algemene objecten. Ze komen voor bij rijkswegen, provinciale en gemeentelijke wegen.

Soms geeft dat een verrassend bord. Neem dit bord dat je kan vinden op de weg tussen Leidschendam en Voorschoten. Het verwijst naar de kleine dierentuin ‘Vlinders aan de Vliet’ waar je tussen 24 februari  en 30 oktober meer dan 1500 tropische dagvlinders  kan zien.

000 vlinders

Tja, het afgesproken teken voor een dierentuin is nu eenmaal een olifant, ook al zijn er alleen maar vlinders te zien. Het is nu eenmaal zoals het is. Of niet dan?

000 olifant(afbeelding thethreesisters op Flickr)

Ok, –  Breaking News! – bovenstaande olifantenvlinder is nep. Maar er bestaat wel degelijk een olifantsvlinder.

000 oliOlifantsvlinder; foto Vashti; Wikipedia

Olifantsvlinder: Vlinder, ook bekend onder de naam Avondrood. Het verspreidingsgebied omvat Europa. De naam Olifantvlinder komt voort uit het feit dat het voorste deel van het borststuk van de rups strek versmald is en daardoor enigszins op een slurf van de olifant lijkt.

00 rupsDe rups van de olifantenvlinder; foto Surrey John, Wikipedia