Ongepubliceerd werk

Op deze plek komt ongepubliceerd werk te staan. Mijn echtgenote – slimme meid – stelde de vraag of het wel ongepubliceerd werk is als het hier komt te staan? Goede vraag. Na  enig nadenken heb ik besloten dat ik het dan nog steeds als ongepubliceerd werk beschouw.

1: Het grote Sequoia Gigantea Boek

Het grote Sequoia Gigantea Boek

In 2013 had ik een idee om een boek te maken over de Sequoia Gigantea, een boomsoort waarvan de bomen tot in de hemel groeien. De wereldrecordhouder ‘grootste boom ter wereld’, de General Sherman Tree, is bijvoorbeeld een sequoia gigantea.

Ik wist veel van de boomsoort af. Ik had tijdens een vakantie in Amerika een keer een zakje sequoiazaad gekocht en terug in Holland daar twee boompjes uit opgekweekt. Van het opgroeien van deze boompjes heb ik op een Amerika-forum op internet  gedurende een aantal jaar verslag gedaan. In die berichten vermeldde ik ook vaak allerlei nutteloze edoch interessante feiten over de boompjes, en de geschiedenis van de boomsoort. Ik verzamelde veel informatie over de bomen. Ik begon als leek maar beschouwde me ondertussen als kenner van de soort. Het leek me  een leuk idee om met die kennis een mooi boek over de sequoia gigantea te maken. Wie zou dat niet wil lezen?

Volgens de uitgeverij  niet veel mensen.

“…helaas overtuigt uw plan ons niet genoeg om verder te gaan met dit boek. We zien het commerciële belang niet zozeer […]. Bovendien sluit de vorm die u voor ogen heeft, de verhouding tekst-beeld, niet genoeg aan bij onze boeken en onze wensen voor toekomstige titels. We moeten zeer kritisch zijn in deze tijden, want dat is de boekhandel en de consument ook…”

Nu moet ik ze bedrijfseconomisch gezien eigenlijk wel gelijk geven. Wie zou er daadwerkelijk een boek kopen over de sequoia gigantea? Daar zou je er hoogstens 250 stuks van kunnen verkopen denk ik. De kosten voor een boek met veel kleurenfoto’s krijg je dan inderdaad niet terugverdiend. Dus vooralsnog ligt het concept voor dit boek op een plank in de kast.

Op de pagina  ‘De Sequoia Gigantea’ – zie elders op deze site – kan je deze plank terugvinden. Daar heb ik namelijk de concepthoofdstukken van dit manuscript geplaatst. Dit ter lering en vermaak voor toekomstige sequoiaboomkwekers.  

2: Veertig Opmerkelijke Vrouwen uit de negentiende eeuw

Veertig opmerkelijke vrouwen 2

In 2013 ging het slecht met de boekhandel. Boekenwinkels sloten, uitgeverijen maakten nauwelijks meer winst en ontsloegen mensen. Zo kreeg ik in de periode 2011 – 2013 bij mijn uitgeverij elk jaar een nieuwe begeleidende redacteur toegewezen. Mijn uitgever keek ook veel kritischer naar de boeken die ze wilden uitgeven. De tijden van Emile Brugman, de baas vroeger van Atlas en degene die mij had binnengehaald –  en die boeken uitgaf gewoon omdat hij ze zelf mooi vond – waren voorbij. Er moest wel geld mee verdiend kunnen worden. Dat merkte ik toen de uitgever het bedrijfseconomisch niet verantwoord vond om een boek over de sequoia gigantea uit te geven (zie boven).

Ook een ander voorstel van mij in 2013, namelijk om een boek over opvallende vrouwen uit de negentiende eeuw te maken haalde het niet. Dat was jammer. Ikzelf vond het namelijk wel een goed idee. De negentiende eeuw was immers een heel bijzonder eeuw. Het begon in 1800 met de veldtochten van Napoleon en eindigde in 1900 met de opening van de Parijse metro. Het was een eeuw van grote veranderingen, vooral op wetenschappelijke en technisch gebied (industrialisatie) maar ook op sociaal-politiek gebied zoals de afschaffing van de slavernij en de strijd voor vrouwenrechten. Het was ook de eeuw van avonturiers die rond de wereld gingen reizen. Kortom, een heel boeiende periode qua veranderingen en tijdsbeeld.

Ik had het idee om over de ontwikkelingen in deze eeuw een boek te schrijven aan de hand van  levensportretten van veertig opvallende vrouwen uit de negentiende eeuw. Waarom portretten van vrouwen? Omdat de aandacht voor deze periode meestal naar de mannen uit ging. Er waren ook niet zo veel  boeken over vrouwen uit die periode. Dat leek me commercieel gezien ook nog eens handig. Ik stelde een lijst op van veertig opmerkelijke vrouwen uit die periode, schreef een aantal proefportretten en stuurde het idee met de proefportretten naar de uitgeverij. Ik flanste ook zelf even een ontwerp voor een kaft in elkaar. Dit boek gingen ze immers zeker uitgeven dacht ik. Nee dus.

“We hebben je boekvoorstel bekeken en in de redactievergadering besproken. Helaas zien we geen mogelijkheden voor dit boek. Het spreekt ons te weinig aan en met bestaande boeken als 1001 vrouwen van Els Kloek en bijvoorbeeld Het Grote Geweldige Vrouwenboek van Machteld Maris zien we ook het vernieuwende van dit project niet genoeg. Al met al hebben we besloten niet in te gaan op dit voorstel.”

Ik schreef het volgende terug:

“Jammer dat jullie er geen mogelijkheden voor zien. Iedereen die ik er over sprak, vond het een goed idee. Eén iemand was zelfs helemaal enthousiast maar die had de titel verkeerd verstaan. Die dacht dat de titel luidde: ‘Veertig opgewonden vrouwen uit de negentiende eeuw’. (Een boek met zo’n titel zou ongetwijfeld een commercieel succes worden).

Het hoofdthema van het boek was overigens de negentiende eeuw en niet de vrouwen. Die waren min of meer bedoeld als kapstok.  Als het bijvoorbeeld een reisgids was geweest, dan was de negentiende eeuw dus het landschap en de vrouwen de plaatsen die aangedaan werden. Het zouden ook mannen geweest kunnen zijn of een mix van mannen en vrouwen. De twee door jou genoemde boeken ken ik overigens. Het boek van Machteld Maris – prachtig vorm gegeven; ik bedoel het boek; Machteld zelf ken ik niet – telt geloof ik zo’n 800 vrouwen die in minder dan 300 bladzijden worden beschreven. Net zoals de 1001 vrouwen is het daarmee vooral een lijstjesboek, een heel andere insteek dus. Maar ik kan begrijpen dat jullie de commerciële mogelijkheden voor dit idee niet zo hoog inschatten.“

Het idee voor dit boek is dus voorlopig ook in de la beland. Wellicht ga ik het toch nog eens maken maar voorlopig dus maar niet. Omdat ik ze nu eenmaal toch heb geschreven, heb ik hieronder de proefportretten geplaatst.  (Door op een groene onderstreepte naam te klikken opent zich een pdf-bestandje met het betreffende portret) Het betreft portretten van:

Ching Shih; 1775 (?) – 1844; China; prostitué die piratenkapitein werd. Ze was op haar hoogtepunt van haar carrière bevelvoerster van een vloot van 1800 piratenschepen met in totaal zo’n 70.000 piraten aan boord; beheerste de Chinese Zee. De gezamenlijke vloten van China, Engeland en Frankrijk konden haar niet verslaan; ze accepteerde in 1810 een amnestie-aanbod van China, waarbij ze haar veroverde buit mocht behouden. Ze kreeg zelfs een adellijke titel van de Chinese keizer. Ze stierf in vrijheid en rijkdom op hoge leeftijd.

Ching Shih

Ching Shih, piraat

Sojourner Truth, 1797 – 1883; Amerika; slaaf in een Nederlandse kolonie in Amerika, sprak aanvankelijk alleen Nederlands; Voorvechtster in de strijd tegen de slavernij en strijdster voor vrouwenrechten. Werd door twee presidenten op het Witte Huis ontvangen.

Sojourner Truth

sojourer truth

Ada Lovelace; 1815 – 1852; Engeland; Hertogin van Lovelace, dochter van de Engelse dichter Lord Byron, werkte met Charles Babbage aan de ontwikkeling van de eerste computer; wordt beschouwd als ‘s werelds eerste computerprogrammeur; bedacht ook een algoritme voor het wedden op paarden; dat werkte niet.

Ada Lovelace 2

Ada Lovelace de eerste computerprogrammeur ter wereld

Elizabeth Jane Cochrane; 1864 – 1922; Amerika; onderzoekjournaliste, liet zich in een gekkenhuis opsluiten om de toestand daar te onderzoek; maakte in 1889 een reis om de wereld om te kijken of de reis rondom de wereld in 80 dagen uit de boeken van Jules Vernes in 75 dagen kon; deed het in 72 dagen. Bezocht later de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Elizabeth Cochrane

Elizabeth Jane Cochrane onderzoeksjournalist

Hélène Dutrieu, 1877 – 1961; België; eerste wereldkampioene wielrennen, won in 1895 de twaalfdaagse van Londen, reed ook motor- en autoraces en was één van de eerste vrouwelijke piloten ter wereld.

Hélène Dutrieu

Hélène Dutrieu wereldkampioen fietsen en vliegpionier

My WordPress Blog