Hard Gras 112

Van Hard Gras – het literaire voetbaltijdschrift dat in 1994 is opgericht  door Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk en waar sinds 2005 ook Hugo Borst in de hoofdredactie zit –  is in februari nummer 112 verschenen.

0000hard gras

In het blad is ook een verhaal van mij opgenomen: ‘Voetballen in het Vaticaan’. Het begint als volgt:

“Vlak voor de kwalificatiewedstrijd Zweden tegen Portugal in november 2013 stelde een reporter van het Zweedse Tv-station TV4 aan Ibrahimovic de vraag: “Wie zal de wedstrijd winnen?” “Alleen God weet hoe het zal aflopen.” antwoordde deze. “Maar hem kunnen we het lastig vragen.” klaagde de reporter. “Je spreekt met hem.” zei Ibrahimovic lachend. In dat kader was Maradonna tijdens de WK van 1986 net iets bescheidener toen hij in de kwartfinale tegen Engeland een bal met de hand in het doel sloeg en het na afloop alleen maar had over de hand van God.

Tja, voetbal en geloof. Als Messi scoort, kijkt en wijst hij vaak naar de hemel. Dit om zijn overleden grootmoeder te eren die volgens hem van bovenaf op hem neer kijkt. Ok, hij heeft ook wel eens op zijn duim gesabbeld na een doelpunt, maar dat was kort na de geboorte van zijn kinderen. En hoe vaak zie je niet spelers een kruisje slaan als ze het speelveld betreden. Cruijff zei daarover eens: “Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.”

Cruijff dacht overigens wel dat er “iets anders is”. Nogmaals Cruijff: “Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben maar ik denk wel dat er iets anders is, maar daardoor geloof ik datgene wat ik dus denk dat er is.” Op en top Cruijffiaans. Een jaar voor zijn overlijden vertelde hij in een interview met Hanneke Groenteman dat hij dacht dat er wel een God bestond. Op de vraag van haar of hij geluk heeft gehad in zijn leven, antwoordde hij namelijk: “Ja, zonder geluk vaart niemand wel. Ik heb dus, ja, waarschijnlijk van God, een hoop kwaliteiten gehad.” “Wel van God, denk je?” vroeg Groenteman. “Dat denk ik ja. Wie anders”. …..

Wie de rest van het verhaal wil lezen, zie Hard Gras nr. 112, te verkrijgen in de “betere boekhandel”.