Vandaag is het blogpost nummer 600. Dat moet dus niet zo maar een niemendalletje zijn maar een weloverwogen goeddoordachte blogpost. Daarom een wetenschappelijk verhaal en wel over hoe schilders tot hun compositie komen. Het antwoord daarop luidt: ieder heeft zijn eigen methode. Zo, daar kijkt u van op of niet?
Ik pak er even twee voorbeelden bij. Allereerst Piet Mondriaan. Zijn laatste schilderij was de Victor Boogie Woogie.
Dit schilderij was toen de schilder in 1944 overleed nog niet af. Daardoor kunnen we zien hoe hij werkte. Als je goed naar het schilderij kijkt, dan zie je namelijk dat hij gebruikte maakte van gekleurde stukjes cellotape.
Als de compositie hem beviel, dan haalde hij de cellotape weg en schilderde hij het vakje in de goedgekeurde kleur en afmeting.
Een heel andere werkwijze had Johannes Vermeer. Die borduurde eerst zijn ontwerp voordat hij het schilderde. Vermeer, een bekwaam borduurder, was een veeleisend man. De compositie moest eerst perfect zijn voordat hij deze met verf op het doek zette. Voordat hij zich aan het schilderen zette, had hij al honderden borduurwerken van het onderwerp gemaakt.
Zo zag ik van de week twee van deze Vermeer-borduursels in onze plaatselijke kringloopwinkel.
Het geborduurde melkmeisje is zo te zien al bijna de definitieve versie.
Dat geldt echter niet voor ‘Het glas wijn’ dat in het Gemälde Museum in Berlijn hangt.
Uw deskundige gids in 2015 in Berlijn
Vergelijk het borduursel van Vermeer eens met de uiteindelijke versie. Het is een wereld van verschil.
De definitieve kleuren zijn anders en ook in de compositie heeft hij heel wat veranderingen gebracht. Wel is de rudimentaire opzet van het schilderij al goed te zien
Tot slot, ik hoor het u vragen, zijn die borduursels van Vermeer ook veel geld waard? Helaas, het antwoord is nee. Dit omdat hij er zo veel van heeft gemaakt. Voor elke schilderij wel honderden, soms wel duizend. Zo weinig Vermeer schilderde, zo veel borduurde hij. En daarnaast zijn er ook nog eens veel vervalsingen van zijn borduurwerken in omloop.
Ik heb deze twee borduurwerkjes dan ook laten staan.