Een historische onthulling

Vorige week donderdag was het in Amerika 4 juli. Oké, niets bijzonders, ook in Nederland was het die dag 4 juli, maar voor Amerika is 4 juli – ‘Fourth of July’, Independence day – de belangrijkste nationale feestdag, zeg maar de Amerikaanse Koningsdag.

Op die dag vieren de Amerikanen dat op 4 juli 1776 het ‘Continental Congress’ de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring aannam.

congresSchilderij uit 1819 van John Trumbell van het congres met de onafhankelijkheidsverklaring; deze afbeelding staat ook op de achterkant van het 2-dollarbiljet.

In heel Amerika is het op 4 juli feest. Zo wordt er bijvoorbeeld ’s avonds overal vuurwerk afgestoken. Ook zijn er allerlei andere festiviteiten. In Washington hield president Trump dit jaar een patriottische toespraak, waarin hij uitgebreid het Amerikaanse leger prees. Zo zei hij over de strijd om de Amerikaanse onafhankelijkheid het volgende:

In June of 1775, the Continental Congress created a unified Army out of the Revolutionary Forces encamped around Boston and New York, and named after the great George Washington, commander in chief. The Continental Army suffered a bitter winter of Valley Forge, found glory across the waters of the Delaware and seized victory from Cornwallis of Yorktown.

Our Army manned the air, it rammed the ramparts, it took over the airports, it did everything it had to do, and at Fort McHenry, under the rocket’s red glare it had nothing but victory. And when dawn came, their star-spangled banner waved defiant.

Het gaat hier om de vet onderstreepte delen. Trump presenteerde hier namelijk spectaculair nieuws, dat tot nu toe nog niet bekend was, en wel dat de Amerikanen  tijdens de onafhankelijkheidsoorlog vliegvelden hadden veroverd op de Engelsen. Je kan je overigens afvragen wat het strategisch nut van het veroveren van de vliegvelden was, mede gezien het feit dat het nog zo’n 125 jaar zou duren voordat de gebroeders Wright het eerste werkende vliegtuig uitvonden.

(Dat hij ook een slag bij Fort McHenry tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog liet plaatsvinden, is een vergissing. Deze slag vond in 1812 plaats tijdens een andere oorlog met de Engelsen, maar dat is detail. En in de eerste alinea vergat hij de naam van de stad Washington te vermelden waardoor het net lijkt alsof New York naar George Washington is vernoemd.)

De grote primeur was natuurlijk de onthulling van het veroveren van de vliegvelden. De volgende dag kwam hij er echter op terug. Het was een vergissing. Het was echter niet zijn schuld maar de schuld van de teleprompter, dat is het apparaat waarop de toespraak staat geprojecteerd die hij voorlas, en die was plotseling kapot gegaan.

It just went out – it went kaput. I guess the rain knocked out the teleprompter. I knew the speech very well, so I was able to do it without a teleprompter. And it was hard to look at it anyway.”, aldus Trump.

teleprompter2Trump tijdens zijn toespraak; het apparaat linksboven op de foto is de teleprompter, waar de toespraak op werd geprojecteerd.

Je kan precies zien, wanneer de teleprompter “kaput” raakte, namelijk tussen de bovenvermelde eerste en tweede alinea in. Na de eerste alinea is Trump op zijn eigen geheugen aangewezen “I knew the speech very well” en begint hij er op los te fantaseren.

De onthulling van de verovering van de vliegvelden op de Engelsen zorgde natuurlijk voor een storm van reacties op internet. Er doken opeens allerlei afbeeldingen op die tot dan toe in de stoffige archieven verborgen lagen, zoals deze brief van een soldaat die de slag bij Newark International Airpor beschreef.

battle 2

Ook werd in de archieven deze foto aangetroffen, die genomen is tijdens de slag om de Covfefe Hill in 1775

battle(Voordat deze foto uit 1775 opdook, gold een Franse foto uit 1826 als de eerste foto ter wereld. Deze foto laat  echter zien dat in Amerika al vijftig eerder foto’s werden genomen.)

Over deze slag  bij de Covfefe Hill had Trump al een keer getweet en wel op 31 mei 2017.

cofveve

En nu we meer over de slag om Covfefe weten, kunnen we deze tweet zien als een soort ‘Remember the Alamo’, de kreet die verwijst naar de slag  om Alamo, een missiepost in Texas tijdens de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog  van 1836.

Uiteraard ging ook Twitter helemaal los op de vliegvelden-onthulling.  Zo twitterde Bette Middler

bette middler

(Een ander bekende persoon die reageerde was Mick Jagger. Tijdens een concert van de Rolling Stones in Amerika zei hij:  ‘If only the British had held on to the airports, the whole thing might have gone very differently for us.”)

Nog een paar tweets over het aanvallen van de vliegvelden.

vliegtuigen

gate

airport

ivanka

En deze laatste tweet brengt me bij een andere serie opmerkelijke tweets van een week eerder. Tijdens een bijeenkomst van de G20 in Japan, had Trump zijn dochter Ivanka mee genomen. Hij nam haar ook mee naar een bijeenkomst met andere wereldleiders. Niet iedereen vond dat een goed idee. Zo tweette het New Yorkse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez hierover.

tweet aleandria(De foto onder haar tweet verwees naar een filmpje waar te zien was dat een aantal wereldleiders niet echt gediend waren van haar aanwezigheid.)

Op Twitter verschenen onder de hashtags ‘#uninvitedIvanka’ en ‘#unwantedIvanka’ een reeks van historische foto’s waar Ivanka  Trump in gemonteerd was. Zie hier enkele voorbeelden.

ivanka 2

ivanka 0

ivanka 4

ivanka 0,5

ivanka 1

ivanka 5,5

ivanka 9

ivanka 5

ivanka 3

Ook in diverse bekende schilderijen dook ze opeens op.

ivanka 6

ivanka 7

ivanka 8

Tot besluit van blogpost wil ik nog even terugkomen op de aanvallen op de vliegvelden tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Trump is iemand die altijd roept “America First!”, maar in dit geval klopt dat niet. Voor wat betreft de aanvallen op een vliegveld was namelijk onze Vader des Vaderland hem twee eeuwen voor. Tenminste als ik deze tweet mag geloven.

willem van oranje

Moraal van het verhaal: Geloof niet alles wat u ziet en hoort (en zeker niet als het van Trump afkomstig is.)