Spoiler alert

Een spoiler alert is een waarschuwing, vooral gebruikt in recensies van films en boeken, waarmee wordt gewaarschuwd dat verderop in de recensie een deel van de plot wordt verklapt. Mensen die de film nog willen zien of het boek nog niet hebben gelezen, kunnen dan beter niet verder lezen als ze nog niet willen weten hoe het afloopt. Het woord ‘spoiler’ is afkomstig van het Engelse werkwoord ‘to spoil’ wat verwennen of bederven betekent, in dit geval uiteraard in die laatste betekenis .

Een voorbeeldje. Stel het plaatselijk sufferdje schrijft in een recensie van de première – er moeten nog een aantal voorstellingen volgen –  van het toneelstuk  “Wie vermoordde boer Biet?‘ gespeeld door de plaatselijke amateurtoneelvereniging TOP (dat staat voor Tot Ons Plezier) het volgende: “Vooral geroemd moet worden het spel van slager Kees Dijk van Slagerij Dijk die zijn rol van de moordende boerenknecht Knuppels zo levensecht speelt, dat je in het echte leven nauwelijks zijn slagerij meer binnen durft te gaan”,  dan zou een spoiler alert wel op zijn plaats zijn geweest.

0000000 0spoiler2Van links naar rechts: Kees Dijk van Slagerij Dijk als de boerenknecht Knuppels, Rika de Boer van naaigereiwinkel ‘Het  Stoffenpaleis’ als de hulp in de huishouding Saar en Frans Drommels van sigarenwinkel ‘Het Rokertje’ als boer Biet. Foto Herbert Behrens, Anefo; Nationaal Archief.

Ook in films zitten soms “verborgen” aanwijzingen die iets over de film verklappen. Zo was het vroeger vaak zo, vooral in westerns, dat de mensen in de lichte kleding “de goeden” waren en de mensen in donkere kleding de schurken (uiteraard gold dit niet voor de ‘Men in Black’ films met Will Smith en Tommy Lee Jones.)

Dinsdag onthulde filmregisseur Rian Johnson op het YouTube kanaal van Vanity Fair in een video ter promotie van zijn film ‘Knives Out’  dat het feit of iemand een iPhone zichtbaar in zijn hand heeft, aangeeft of de personage goed of slecht is.

0000000 0spoiler 0Regisseur Rian Johnson over zijn film. Op het plaatje drukken om naar het filmpje op YouTube te gaan.

Spoiler Alert: Wie niet wil weten dat iemand die een iPhone in een film in zijn hand heeft ‘goed’ is, moet nu niet verder lezen.

Ik citeer even een stukje van nu.nl : “Johnson, regisseur van onder andere The Last Jedi, sprak met Vanity Fair over zijn recente film Knives Out en vertelde dat Apple hele specifieke voorwaarden stelt aan het gebruik van Apple-producten in speelfilms. “Ik weet niet of ik dit moet vertellen of niet”, begint hij. “Apple laat je iPhones gebruiken in films, maar slechteriken mogen deze niet in beeld vasthouden.”

Hij zegt dat deze kennis misdaadfilms kan verpesten, omdat kijkers aan de hand van de telefoons van personages kunnen achterhalen wie de slechterik is in de film. “Elke filmmaker met een geheime slechterik in zijn film wil me op dit moment van kant maken”, zegt Johnson.”

0000000 0spoiler 2

Op 2.59 min van de video vertelt hij over de eis die Apple stelt aan het gebruik van iPhones in een film. Apple wil niet geassocieerd worden met schurken. Jamie Lee Curtis is in deze film dus ‘goed’.

Ik ben ook ‘goed’. Ik schrijf dat hier maar even om te voorkomen dat ik een schrijven van Apple krijg waarin staat dat ik niet meer over een iPhone mag schrijven.