Prins Claus komt op bezoek

In de jaren zeventig studeerde ik in Enschede aan wat toen nog de TH Twente heette. Eerst toegepaste wiskunde, later bedrijfskunde. Dat ik aanleg had voor bedrijfskunde en het doen van financiële transacties in het bijzonder bewijst wel deze foto. (Voor wie mij niet direct herkent, ik ben degene links met de bolhoed.)

00 calslaan 1

De foto is gemaakt op de campus van de TH. Zelf woonde ik op de campus op Calslaan 1-1. Dat was de onderste verdieping van deze flat.

00 calslaan

Onze studentenflat was één van de oudste studentenflats op de campus. Voordat ik er kwam wonen was het zelfs jarenlang een soort modelflat waar de bestuurders van de TH altijd hun gasten heen brachten als deze een studentenflat wilden zien. Daar deed een mooi verhaal de ronde over.

Eind jaren zestig bracht prins Claus namelijk een werkbezoek aan de regio Twente.

00 prins Claus2Prins Claus bezoekt in het kader van een werkbezoek in Twente een boerderij. Foto Eric Koch; Nationaal Archief.

De prins bezocht ook de TH Twente. Van te voren had hij de wens geuit om een studentenflat te mogen bekijken. De TH koos daar zoals gebruikelijk in die tijd Calslaan 1-1 voor uit. Eén dag voor het bezoek van de prins kwam een grote schoonmaakploeg van de TH onverwachts de flat schoonmaken. De rotzooi, waaronder bierkratten en andere troep die normaliter in de gangen en in de keuken slingerde, werd een verdieping omhoog gesjouwd naar Calslaan 1-2 en daar gedropt. De hele flat werd vervolgens gepoetst en geboend. Prins Claus moest blijkbaar de indruk krijgen dat studentenflats altijd netjes en opgeruimd waren.

De prins had echter een daverende verrassing voor zijn rondleiders in petto. Aangekomen bij Calslaan 1 liep hij namelijk niet de eerste verdieping binnen, maar liep de trap op naar de tweede verdieping en stapte daar naar binnen: regelrecht in de gecombineerde troep van Calslaan 1-1 en Calslaan 1-2. Dit onder luid gejuich van de aanwezige studenten.

Prins Claus was een leuke man.