Portretschilder gezocht

Marianne en ik hebben allebei een museumjaarkaart die we in maart net hadden verlengd. Voorlopig beschouwen we hem dus maar als een steuntje in de rug voor de musea. Ondanks dat ze gesloten zijn, kan je de meeste musea  wel bezoeken. Online wel te verstaan.

Bij deze laat ik u daarom even twee schilderijen zien, eentje die normaliter in Museum Boijmans Van Beuningen in  Rotterdam te zien zou zijn, ware het niet dat die toch al dicht was vanwege de verbouwing, en eentje uit het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het schilderij uit Rotterdam is de ‘Vijf Amsterdamse wezen’ van Thérèse Schwartze.  Het is geschilderd in 1888.

a portret

Nu zult u misschien zeggen, wacht eens even, ik tel er maar drie en geen vijf . Dat klopt. Die andere twee wezen heb ik er even afgeknipt, omdat ik het schilderij zo beter kan vergelijken met een schilderij van Jan Veth uit 1885 dat hij maakte van zijn drie zusters. Zie hieronder dat schilderij.

potret1

De vader van Jan Veth (en dus ook van de drie zussen) schreef over het schilderij: “Mijn oordeel over de portretten is en blijft dat zij uitstekende gelijken, dat ze allesbehalve geflatteerd zijn en er enkele scherpe omtrekken zijn die ik liever wat verzacht had.”

Gewetensvraagje: Stel dat u een portretschilderij zocht, wie zou u kiezen: de wat meer romantische Thérèse Schwartze of de wat meer realistische Jan Veth? Ik neig toch naar de eerste.

p.s. het volledige schilderij van Thérèse Schwartze ziet er als volgt uit.

00 potret

Overigens hebben beide schilders Koningin Wilhelmina afgebeeld. Thérèse Schwartze zelfs meerdere keren. Zie hier de portretten die zij in 1888 en in 1898 van haar maakte.

00 therwil 2

00 therwil

Jan Veth schetste haar in 1899. Toch duidelijk een andere stijl.

00 veth wil

Als u nu denkt, dat laatste portret, waar heb ik dat eerder gezien?, dan is de kans groot dat u postzegels heeft verzameld. Jan Veth ontwierp in 1923 een serie postzegels en gebruikte daarvoor een iets verouderde versie van het portret dat hij in 1899 had geschetst.

00 veth wil3

Tot zover uw kunst- en postzegelkenner.