Marleen Barth

De gemeente Wassenaar telt een hoop partijen in de gemeenteraad. Naast de usual suspects: VVD (4 zetels); CDA (4 zetels); D66 (3 zetels); Groen Links (2 zetels); PvdA (1 zetel), zitten er liefst vier lokale partijen in de raad: Wat Wassenaar Wil (3 zetels); Passie voor Wassenaar (2 zetels), Democratische Liberalen Wassenaar (1 zetel) en Hart voor Wassenaar (1 zetel).

Wassenaar is dan ook een lastig te besturen gemeente, waar ook nog eens de nodige relletjes hebben plaatsgevonden. Zo was er in 2012 de zogenaamde seksrel waarbij na een gemeenteraads-vergadering tijdens een nazit met de nodige alcoholconsumptie een VVD-wethouder al of niet seksueel getinte opmerkingen naar een raadslid gemaakt zou hebben. Er volgden allerlei onderzoeken naar dit gebeuren maar de details kwamen nooit naar buiten. Gezien een kop van GeenStijl uit 2014: “Wassenaar houdt piemellengte wethouder geheim” denk ik: gelukkig maar. Too much information. Wel werd bekend dat het de gemeente Wassenaar uiteindelijk 151.000 euro uit de gemeentekas kostte om dit allemaal weer glad te strijken.

De burgemeester gedurende dit gebeuren was de D66-er Jan Hoekema. Hij was liefst tien jaar burgemeester in Wassenaar. In 2017 vertrok hij echter vroegtijdig. Hoekema had het tijdens zijn burgermeesterschap in Wassenaar niet eenvoudig. Behalve de seksrel waren er meer opvallende zaken waarmee Wassenaar in het nieuws kwam. Het AD vermeldt in een artikel uit 2016 onder andere de torenhoge verbouwingskosten van de ambtswoning, een pizzarel, de commotie rondom een geplande ‘nutteloze’ reis van de burgemeester naar Tanzania (hij zou daar een school openen die al twee jaar open was) en de ophef die ontstond om de prijzige workshops aan Wassenaarse ambtenaren van visagist Mari van de Ven’. Kortom, in Wassenaar is altijd wat doen zou Herman Finkers zeggen.

In 2017 stapte Hoekema voortijdig op. ”Wegens gebrek aan chemie”. Er werd een geheime vaststellingsovereenkomst getekend, waarin werd vastgelegd dat Hoekema gedurende de tien maanden tot aan zijn AOW-leeftijd een extra uitkering kreeg bovenop zijn wachtgeld. Ook mochten hij en zijn vrouw Marleen Barth nog een jaar in de ambtswoning (marktwaarde bijna 2 miljoen) blijven wonen tegen een huurbedrag van 1400 euro per maand. Dat we dit weten is te danken aan de NRC die een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Volgens de NRC vertraagden Hoekema en zijn echtgenote de openbaarmaking door naar de voorzieningenrechter te stappen, maar lieten ze later hun bezwaren alsnog varen.

Dat het burgemeestersechtpaar niet zo happig was op de openbaarmaking had misschien te maken met het feit dat de gemaakte afspraken in strijd waren met de Gemeentewet. Er ontstond dan ook het nodige rumoer. Hoekema heeft inmiddels besloten om de extra 17.800 euro terug te storten. „Door vragen van NRC ben ik gaan nadenken en heb voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik het geld ga terugstorten. Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk, is veranderd.” aldus Hoekema in de NRC.

Soit, klein bier zouden ze in Wassenaar zeggen. Dat ik hier toch over schrijf komt door de rol van Marleen Barth, de vrouw van Hoekema. Blijkbaar vond zij de 1400 euro huur per maand voor een woning van bijna 2 miljoen nog te hoog en probeerde zij via mails die de NRC ook publiceerde een huurverlaging te krijgen. Detail, de gevraagde verlaging betrof alleen de huur over de periode 16 januari 2017 tot 6 maart 2017 (toen werd Hoekema waarnemend burgemeester in AA en Hunze).

00000 1 wassenaarMail zoals gepubliceerd door de NRC

Het gaat om een bedrag van bij elkaar van ruim 400 euro. Je kan het natuurlijk altijd vragen, maar toch, hoe krijg je het in je hoofd om dat te doen zou je zeggen, vooral gezien haar positie. Ze is namelijk de fractieleidster van de PvdA in de Eerste Kamer. Van zo iemand verwacht je zo iets niet, althans ik niet, maar dat blijkt maar weer eens te naïef gedacht.

Het partijbestuur van de PvdA heeft over de zaak overleg gevoerd met mevrouw Barth. Achteraf vond zij dat het “niet handig” was om de mails te sturen.  Waarom iemand in haar positie zoiets doet, geen idee. Geldgebrek kan het niet zijn. Zij verdient als Eerste Kamer-lid ongeveer 30.000 euro per jaar (daarnaast heeft zij ook nog enkele nevenfuncties). Hij kreeg als burgemeester van Wassenaar meer dan 90.000 euro per jaar en zal nu als waarnemend burgemeester ook wel zo’n bedrag krijgen. Per maand verdient het echtpaar bij elkaar minstens 10.000 euro bruto. En dan nog ga je zeuren om die 400 euro, waarvan het ook nog eens twijfelachtig was of je er wel recht op had.

Tja, om Plato te citeren: “Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen.”