Een staatsgreep in Nederland

00000 koninlijk huis 3

Dit is Paleis Huis ten Bosch, gezien met Google Earth vanuit de lucht. Links op de foto is een deel van het Haagse Bos met één van de vijvers te zien, in het midden het paleis. Het bos en de vijver rechts – Willem-Alexander: “Ik had een middagje vrij en vroeg Máxima mee te gaan schaatsen. We gingen naar de Hofvijver bij Huis ten Bosch en daar op het ijs, heb ik haar gevraagd of zij met mij wilde trouwen.” Maxima: “Ik had eigenlijk verwacht dat hij mij een kop warme chocolade wilde aanbieden. Want ik had gehoord dat dat net zo’n Hollandse traditie is als schaatsenrijden.” – horen bij het paleis. De oranje-bruine rechthoek in het midden van de foto is een tennisbaan, het grijze vierkantje daaronder een (afgedekt) zwembad.

Het paleis staat momenteel leeg. Geldt bij de verkoop van een auto de mededeling ‘hij was van een oud vrouwtje; altijd poetsen’ als aanbeveling, bij huizen geldt dit juist niet. Als een huis “van een oud vrouwtje” is geweest, dan houdt dit meestal veel achterstallig onderhoud in. Zo ook hier, de vorige bewoonster heeft het huis volkomen uitgewoond.

Prinses Beatrix heeft in de in ruim 32 jaar dat ze als koningin in het paleis woonde, weinig gedaan aan onderhoud”, aldus een nieuwsbericht. Slechts af en toe heeft ze wat dringend reparatiewerk laten verrichten. Bijvoorbeeld in 2014 toen president Obama op bezoek kwam. Zijn zwaar gepantserde auto, bijgenaamd ‘The Beast’ woog zoveel dat men bang was dat de president met auto en al door het bruggetje van paleis Huis ten Bosch zou zakken. Het werd daarom voor een bedrag van 19.000 euro verstevigd. “Preventief onderhoud dat vanwege de komst van The Beast naar voren was gehaald” zo noemde de Rijksvoorlichtingsdienst het.

Maar nu is het dus tijd voor groot onderhoud. Zo wordt de tuin heringericht, het dak vernieuwd en asbest verwijderd. Ook kampt het pand met houtworm en zilvervisjes. De renovatie gaat bijna 60 miljoen euro kosten; 25 miljoen euro meer dan een half jaar eerder nog was begroot. (Dat heb je altijd met aannemers; hebben ze het contract binnen, dan volgt er altijd onverwacht ‘meerwerk’.) Zestig miljoen is een behoorlijk bedrag, maar dan heb je ook wat. Zoemen we bijvoorbeeld in op de tennisbaan en op het zwembad, dan zie je dat er ook een soort ‘badhuis’ is.

00000 koninlijk huis 4

Prinses Maxima hoeft dus straks niet vanuit het paleis in haar bikini naar het zwembad te lopen, maar kan dit vanuit dit gebouwtje doen. Loopt ze niet het risico dat bouwvakkers die nog bij het paleis aan het werk zijn – de verbouwing gaat ongetwijfeld uitlopen – haar nafluiten.

Je kan met hulp van Google Earth het paleis van diverse kanten bekijken. Vanuit een andere hoek,  ziet het er bijvoorbeeld zo uit:

00000 koninlijk huis 6

En voor wie denkt, hier wil ik ook wonen (zie bijvoorbeeld de Oranjezaal in Google Streetview) die wijs ik even op het linkergedeelte van bovenstaande afbeelding.

00000 koninlijk huis 7

Je kan in Google “dit bedrijf”  gewoon claimen. Een staatsgreep plegen in Nederland is een fluitje van een cent. Gewoon in Google op de knop ‘Dit bedrijf claimen’ klikken.

Maar wees er wel snel bij: ‘Op is Op’.