Een Amerikaanse inval in Den Haag

In mijn vorige blogpost zijn twee verkoopborden te zien die bedoeld zijn om onroerend goed  op het Maanplein in Den Haag aan de man te brengen. Het betreft een deel van het voormalige hoofdkantoor van KPN in Den Haag dat is omgebouwd tot woningen en kleinere kantooreenheden

centre of the universe

Wat niet op de borden staat, maar wat ik wel weet, is dat de ramen van een deel van de gebouwen voorzien zijn van onbreekbaar kogelvrij glas. Het betreft de ramen (aan de straatkantzijde) van de rode gebouwen die op de foto hieronder te zien zijn naast de grote witte gebouwen die rechts op de foto staan.

maanplein

De reden dat ik dit weet is dat ik in 2002 werkzaam was in één van deze rode gebouwen. In het witte gebouw zat in die tijd tijdelijk het in 1998 opgerichte Internationale Strafhof (ICC; International Criminal Court). Het is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Omdat onder de statuten ook Amerikaanse soldaten kunnen worden berecht die ergens op de wereld oorlogsmisdaden begaan, weigerde Amerika het verdrag te ratificeren (dat is nog steeds het geval). Sterker nog, de conservatieve senator Jesse Helm zorgde er voor dat er in de Amerikaanse Senaat een amendement werd aangenomen, de American Service-Members’ Protection Act (ASPA) (“Wet ter bescherming van Amerikaanse militairen”), die bedoeld was om “Amerikaans militair personeel en andere verkozen of benoemde vertegenwoordigers van de Verenigde Staten van Amerika te beschermen tegen rechtsvervolging door een internationaal strafhof waarvan de VS geen deel uitmaken

De wet gaf aan de president van Amerika de macht om “met alle mogelijke middelen de vrijlating van Amerikaans personeel te bewerkstelligen dat gevangen wordt gehouden door of op verzoek van het Internationaal Strafhof (in Den Haag)”.  Dat hield in dat Amerika desnoods gewapenderhand Amerikanen mocht bevrijden uit de handen van het Internationaal Strafhof. Dit amendement staat dan ook wel bekend als ‘The Hague Invasion Act ‘.

volkskrant

De Volkskrant van 11 juni 2002.

In het najaar van 2002 verschenen er opeens wat werklui op onze afdeling. Ze kwamen de ramen vervangen. De verhuurder van het gebouw nam geen enkel risico vertelden ze. Als de Amerikanen het gebouw aan de overkant binnen zouden vallen, dan zou ons gebouw ook geraakt kunnen worden. Daarom was besloten om de ramen aan de straatkant te voorzien van kogelvrij  glas.

We voelden ons daardoor een stuk veiliger.