De voorloper van GPS

Niet zover van Boise, een stad in Idaho USA, kan je langs de I84 vanuit de lucht deze oranje pijl zien.

0000000000000 pijlAfbeelding Google Earth; coördinaten: 43°21’56.9″N 115°57’24.3″W

 Misschien vraagt u zich af: “Wat is dat voor een pijl?” Het antwoord luidt: dit is een soort prehistorisch GPS-systeem, bedoeld voor piloten van de US-Airmail. Tussen 1926 en 1931 werden, over heel Amerika verspreid, honderden soortgelijke gele pijlen aangebracht. Ze waren bedoeld om piloten, vooral ’s nachts, de weg te wijzen. Zo ongeveer om de 25 mijl waren deze pijlen vanuit de lucht te zien. Ze dienden als bakens en elk pijl wees de piloot in de richting van het volgende baken. Naast de pijlen, ze waren oorspronkelijk geel geschilderd, stond een lichttoren die de pijlen verlichtte.

De opkomst van satellieten en GPS zorgden er in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor dat de pijlen niet langer nodig waren om piloten ‘s nachts de weg te wijzen en het systeem werd niet langer meer onderhouden. De torens en hun verlichting verdwenen veelal en de verf bladerde van de pijlen af. Sommige pijlen, zoals bovenstaande, werden oranje geschilderd.

Ik las over deze pijlen in een interessant artikel op CNN, dat ging over het echtpaar Brian en Charlotte Smith. Brian (70 jaar oud momenteel) en Charlotte (67 jaar) lazen een keer over de pijlen, raakten geïnteresseerd in het fenomeen en besloten zoveel mogelijk van de nog resterende pijlen op te sporen en er foto’s van te nemen. De foto’s werden bij voorkeur genomen met een drone. Het echtpaar heeft inmiddels 121 pijlen terug gevonden. De foto’s daarvan hebben ze op hun website dreamsmithphotos.com geplaatst.

0000000000000 pijl2

Daarnaast hebben ze op hun website ook allerlei informatie en historische bronnen over de pijlen opgenomen. Zie hierbij voorbeeld een kaart voor piloten uit 1927 waar de locatie van een deel van de pijlen op de route van New York naar  Boston staat aangeven.

0000000000000 route boston

Het echtpaar hoopt nog zoveel mogelijk (restanten van) pijlen te ontdekken voordat ze helemaal verdwijnen. Die toewijding van het echtpaar is ontroerend. “When we started our arrow quest in the summer of 2013 we did not realize the adventure and impact it would have on our lives. We have met many wonderful people along the way and realize how remarkable America and the pursuit of history can be. It is remarkable that these dusty broken hunks of concrete in isolated locations can bring out a passion in us and the people we encounter.”

En wat helemaal schattig is, is deze waarschuwing op hun site: “This site provides historical information only, do not use for navigation purposes.“  Opdat u het maar weet.

Wilt u meer informatie over dit historisch “GPS-systeem” bezoek dan hun site.