De oudste man ter wereld.

Ik ben nog niet van plan om dood te gaan. Het is maar dat u het weet. Sterker nog, doodgaan is wel het laatste wat ik zou doen. Ik wil namelijk de oudste man ter wereld worden. (De jongste mens ter wereld ben ik al eens een keer geweest, maar dat was ik maar heel kort.)

Ik moet bij dit voornemen wel een kanttekening plaatsen. Ik wil weliswaar de oudste man ter wereld worden, maar ik wil het niet zijn. De oudste mannen ter wereld overlijden namelijk meestal vrij snel, nadat ze de oudste man ter wereld zijn geworden. Alsof ze hun doel gehaald hebben en het daarna niet meer hoeft.

Neem de Brit Bob Weighton. Hij werd op 23 februari van dit jaar de oudste man ter wereld – op die dag blies de toenmalige recordhouder, de  112 jaar oude Japanner Chitetsu Watanabe, zijn laatste adem uit –  en gisteren, nog geen drie maanden later, is Bob Weighton overleden (hij werd net zoals zijn voorganger 112 jaar oud.) Toen Bob tien jaar oud was, maakte hij de Spaanse Griep pandemie mee en nu aan het einde van zijn leven de corona-pandemie (en tussendoor ook nog een paar andere dingetjes).

00000000000 1 meth

Methusalem. Volgens de Bijbel is hij 969 jaar oud geworden, maar het Guinness Book of Records heeft zijn record niet erkend.

Uiteraard is er direct een opvolger voor Bob. ‘De koning is dood, leve de koning’.  De nieuwe oudste man ter wereld is de Roemeen Dumitru Comănescu. Hij is momenteel 111 jaar en 203 dagen oud. Ik heb dus het gat met de oudste man ter wereld met een jaartje verkleind.

De oudste levende vrouw ter wereld is momenteel de Japanse Kane Tanak. Zij is – “as we speak” – 117 jaar en 148 dagen oud.

De oudste man ooit was de Japanner Jiroemon Kimura. Hij was 116 jaar en 54 dagen oud toen hij op 12 juni 2013 overleed. De oudste vrouw ooit (en ook de oudste mens ooit) was de op 4 augustus 1997 overleden Jeanne Calment. Deze Française is 122 jaar en 164 dagen oud geworden. Dat is liefst drie jaar ouder dan de nummer twee op de lijst en bijna vijf jaar ouder dan de nummer drie. Een scherp record dus.