Charmian Carr

Terwijl ik met een half oog de Algemene Beschouwingen op de televisie volg – “Mevrouw de voorzitter, er moet meer geld naar het basisonderwijs. Slechts 60% van de kinderen in groep acht kan goed rekenen, 30% matig en de overige 20% helemaal niet.” – zit ik een beetje op internet te surfen.

Charmian Carr blijkt het afgelopen weekend te zijn overleden. “Wie?” zult u misschien zeggen. Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat u haar naam niet kent. Charmian Carr  was een Amerikaanse binnenhuisarchitecte die begin jaren zestig als jonge twintiger in twee films speelde. De ene film was een tv-musical (‘Evening Primrose’) voor ABC uit 1966, waarin ze samenspeelde en zong met een jonge Anthony Perkins (later vooral bekend van zijn rol als Norman Bates in Alfred Hitchcocks Psycho). Het is echter de andere film, waardoor haar overlijden dit weekend even klein wereldnieuws was. Ze speelde namelijk in de Sound of Music de rol van de oudste dochter Liesl.

Haar meest bekende nummer in de film was ‘Sixteen Going On Seventeen’, waarin ze samen met Daniel Truhitte (Rolf in de film) zong en danste in een theehuisje. (Zie hier op het Youtubekanaal  van de ‘Rodgers & Hammerstein: An Imagem Company’ de originele filmclip van het betreffende nummer).

0000-soundToen we in 2014 onze jongste dochter naar Wenen brachten, waar ze een half jaar ging studeren, bezochten we ook Salzburg waar in de tuinen van kasteel Hellbrun het glazen paviljoen uit de film staat. Dit filmrekwisiet werd na de filmopnames door de filmmaatschappij aan de stad Salzburg geschonken. Het paviljoen was toen wij er waren op slot. Toen Marianne zo oud was als Marijke bezocht ze samen met een vriendin op een interrailreis door Europa ook het huisje. Toen stonden de deuren van het huisje nog open en kon je er dansen op de banken (Foto’s daarvan heeft ze helaas niet, want haar fototoestel werd later die reis in Boedapest gestolen.)

Op het moment dat Charmian Carr – dit was haar artiestennaam; haar echte naam was Charmian Farnon – dit nummer zong, was ze in werkelijkheid geen zestien jaar maar eenentwintig jaar oud. Haar tegenspeler Daniel Truhitte in de scene was geen zeventien maar al tweeëntwintig jaar.

(Nutteloos feitje: tijdens de filmopname ontmoette hij Gabriele Hennig, een Oostenrijkse die de stand-in was van Charmian Carr tijdens de filmopnamen.  Dat er af en toe een stand-in nodig was, bleek wel tijdens het opnemen van de dansscène op de bankjes. Toen Charmian Carr over de banken moesten rennen, gleed ze uit en viel ze door een ruit heen. Ze liep een snijwond op aan haar enkel. In de originele opnames is een verband om haar been te zien. Bij de restauratie van de film werd dit weggewerkt. Op de dvd is dit verband niet meer te zien. Daniel Truhitte en Gabriele Hennig zouden een relatie krijgen en binnen een half jaar trouwen; nog een nutteloos feitje: de ouders van Gabriele Hennig heetten Rolf en Liesl net zoals de karakters van hem en van Charmian Carr in de film; dit heet toeval).

Maar terug naar Charmian Carr. In 1967 trouwde ze met een tandarts, kreeg twee kinderen met hem en stopte met haar showbusinesscarrière. (In 1991 eindigde dit huwelijk in een scheiding.) In de jaren tachtig ging ze aan het werk als binnenhuisarchitecte. Tot haar klanten behoorde onder andere Michael Jackson, die een groot fan van de Sound of Music was. Muzikaal gezien deed ze weinig meer. Wel was ze een regelmatige gast bij de jaarlijkse ‘Sing-A-Long’ avonden van de Sound of Music in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Los van haar rol als Liesl kwam ze nooit helemaal. Ze schreef op latere leeftijd twee boeken ‘Forever Liesl’ en ‘Letters to Liesl’.

Ze stierf op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van dementie. Ze heeft Agatha von Trapp, de oudste dochter van de Von Trapp familie wier rol zij speelde, slechts zes jaar overleefd. Deze stierf in december 2010 op 97-jarige leeftijd.

Ze is de eerste van de zeven filmkinderen uit de Sound of Music die overleden is. Op de site van het AD staat een interessant artikel over hoe het met de rest van de filmkinderen na de Sound of Music is gegaan.